Опасности от ухапване от кърлеж на куче или коте

Ухапване от кърлеж на куче или коте – какви опасности крие? Оказва се, че все повече хора днес не знаят отговора на този въпрос.

Нека започнем с това кои са те:

Кърлежите са малки паякообразни ектопаразити или по-често наричани – външни паразити. 

За основен източник на храна те използват кръвта. Техен „гостоприемник” става почти всеки бозайник (куче, котка, хора, селскостопански животни и т.н.), птици, както и някои земноводни и влечуги

кърлежи по кучето

Как се пренасят заболяванията?

Причината да не разберем на момента, че ни хапе нещо, е че кърлежът го прави безболезнено. 

Чрез слюнката и изпражненията си тези паразити предават инфекции. Още в първите часове може да бъде прехвърлена зараза. Може да се стигне и до локално възпаление и за това е важно кърлеж да се вади от човек, който знае какво прави. 

Важно е паразитът да НЕ бъде стискан или бутан обратно, а най-често се стига до усложнения, след като част кърлежа остане в тялото. Най-често срещаните болести, които се пренасят от тези вредители са:
Лаймска болест, Марсилска треска, Конго-хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Бабезиоза, Ерлихиоза, Ку-треска, Кърлежов енцефалит, Анаплазмоза

Какво да правим, ако видим кърлеж на куче?

Кърлежите са паразити със специална захапка. След като се впият в кожата, могат да останат там много дълго време и да доведат със себе си различни инфекции. Когато открием кърлеж, е много важно да знаем какво да правим и да не изпадаме в паника.

Четири метода за вадене на кърлеж на куче

Има четири варианта за вадене на кърлеж, като се използват в зависимост от това колко време паразитът е престоял на тялото. 

1. Ако кърлежът е бил там повече от 48 часа, може да се опитате с пинсета да го захванете максимално близко и да го издърпате. Вероятността обаче главата да се откъсне е доста голяма.

2. Вторият вариант е така, както бабите ни учеха. Отново хващаме максимално близо до кожата и въртим обратно на часовниковата стрелка. Смята се, че има „нещо” в това въртене, което кара кърлежът да се измъкне. Обратно на първия метод, този не е подходящ в самото начало на захващането.

3. Третия вариант, който препоръчваме за безопасно изваждане на кърлеж, е  да се обърнете към ветеринар.

4. Създадени са препарати, които убиват и предпазват кучето от кърлежи и бълхи. Прочетете за тях в следващия абзац

Можем ли да предпазим кучето и как да го направим?

На пазара има голям брой обезпаразитяващи препарати, които служат за борба с преносителите на тези заболявания. Различните препарати са с различен ефект и период на действие.

Ние от Vet Family имаме богат опит с видовете препарати и затова предлагаме на нашите клиенти най-добрите продукти на пазара виж тук.

И въпреки това (макар и рядко) е възможно животното ни да бъде заразено или да е преносител на заболяване БЕЗ ние да го знаем. Това е и причината профилактичните прегледи при ветеринар да са толкова важни.

Ключът към здравето е добрата профилактика!

Къде можем да ги срещнем?

Кърлежите основно можем да срещнем в паркове, градинки, гористи местности и други. Ларвите се намират в ниските части на растенията, докато възрастната форма може да бъде и по по-високите растения. Можем да добавим, че изразената им сезонност е пролет и есен  и предпочитат по-влажен и не толкова топъл климат.

Как можем да се "сдобием" с кърлеж?

Този вид паразити „дебне” своята плячка от скривалищата си и чрез специален сензорен орган на предните два крака набелязва жертвата си. Когато гостоприемникът се приближи достатъчно, кърлежът се прикрепя към тялото, намира си безопасно място върху кожата (най-често гънки и сгъвки) с богат приток на кръв и се забиват там.

Ако имате нужда от професионалист винаги можете да се свържете с нас: Ветеринарна Клиника VetFamily София