Какво представлява кастрация на куче ?

Кастриране преди първо разгонване:
  Намаляване на риска от развитие на заболявания

Кастрация на куче

Кастрация на куче

Кастрация на куче: при тези животни половата зрялост настъпва преди физиологичната. Първото разгонване на женските настъпва около 5-7 месец, а при мъжките около 9-12 месец. Изследвания показват, че женските екземпляри е хубаво да бъдат кастрирани преди първото разгонване, тъй като това 

намалява риска от развитие на тумори и заболявания на половата система с 60 до 70%.

По-дребните породи мъжки кучета могат да бъдат кастрирани около първата годинка. Тези над 40 килограма е хубаво да бъдат изчакани да навършат 18 месеца, тъй като се изчаква развитието на костите и ставите.

Два вида кастрация

При женските кучета има два вида кастрация – такава, при която се отстраняват яйчниците и такава, при която се отстранява и матката. В България по-често срещана е втората интервенция. Това е рутинна коремна операция, при която кучето е под пълна анестезия. След кастрацията домашният любимец остава за 24-часово наблюдение при нашите специалисти.

Кастрацията на мъжките е малко по-проста, но отново животинката трябва да бъде под пълна упойка. Интервенцията представлява разрез пред скроталната торба, а възстановяването е по-бързо. Въпреки това отново препоръчваме 24-часово наблюдение от нашия екип след манипулацията.

Причините са свързани не само с неговото физическо здраве, но и с намаляването на свръхпопулацията от бездомни животни, които стават жертва на градските среди. 

Женски екземпляри са предразположени към повече проблеми преди, по време и след размножителния период. Чрез кастрация вие избягвате възпаление на матката, лъжлива/фалшива бременност и усложнения при раждане. 

Освен това любимата Ви животинка ще бъде предпазена от туморни заболявания (на млечните жлези, матката и простата) и ще ѝ „спестите” неспокойството и мъчението при разгонване, които включват агресия, отказ на хранене и летаргия.

Кастрация на куче

Цена за кастрация
на мъжко куче

(Цената варира спрямо възраст и килограмите на животното.
Необходимо е предварително записване на час.)

90 лв.

Цена с анестезия и 24-часов престой в нашия хотел след операция

Цена за кастрация
на женско куче

(Цената варира спрямо възраст и килограмите на животното. 
Необходимо е предварително записване на час.)

120 лв.

Цена с анестезия и 24-часов престой в нашия хотел след операция

6 мита свързани с кастрацията:

Кастрацията е рутинна хирургична интервенция. Изпълнена от опитен хирург, тя не крие почти никакви рискове. По-големият риск е от анестезията. Всяка манипулация, която изисква някакъв вид упойка, е рискова. Ето защо преди упояване се правят кръвни изследвания и обстоен преглед на всяко животно. 

Кастрираните животни живеят по дълго и се радват на по-щастлив живот.

Животните са създадени по този начин, за да могат да се възпроизвеждат в природата. Опитомяването и одомашняването им е променило нещата. Човешката намеса в генетиката –  развъждането на нови породи – също е довело до някои изменения, които са причина за възникването на проблемите споменати в началото. 

Инстинкта за лов и намиране на храна за оцеляване също е закърнял при повечето животни.

Да, ама НЕ!  Както ние от VetFamily споменахме по-нагоре, рисковете след разгонване и раждане са много по-големи.

Доста често срещана заблуда. Вие няма как да предвидите колко животинки ще се родят и все по-трудно се намират грижовни стопани. Това е причината да виждаме все повече породисти домашни любимци по улиците на София.

Няколко са причините, поради които животното Ви може да напълнее: 

  • постоянен  достъп до храна – неследене на дажбата (дневен калориен пример), даване на храна от масата, даване на консерви и лакомства към нормалната дажба, готвена храна и др.
  • даване на евтини и нискокачествени храни – богати на въглехидрати и захари. За производството на по-ниските класове храни се използват главно зърнени култури, а месният източник на протеин е предимно от животински субпродукти (вътрешни органи,крайници, кожи и д.р.), вместо чисто месо. Това позволява ниската им цена. 
  • понижена или пълна липса на физическа активност

Това е процес, който наподобява бременност без такава реално да съществува. Под въздействието на хормоните в тялото на женското куче, то започва да проявява признаци на бременност – увеличаване на млечните папили (цицките), започва да продуцира мляко (коластра), което може да доведе до възпаление на млечната жлеза – мастит.

Животното започва да се храни повече и има склонност към затлъстяване – обикновено това е нормална реакция, при която организмът цели да се запаси с хранителни вещества за предстоящата бременност.

Свържи се с нас

Адрес

ж.к. Овча купел 1 , ул. Промишлена 431 София, България

Имейл

vetfamilybg@gmail.com

Телефон

0878 222 414

С какво можем да помогнем?

С какво можем да помогнем?