Кастрация на котка

Цена за кастрация на мъжка котка

(Цената варира спрямо възраст и килограмите на животното. Необходимо е предварително записване на час)

59 лв.

В цената е включена анестезия и 24-часов престой в нашия хотел след операция

Цена за кастрация на женска котка

(Цената варира спрямо възраст и килограмите на животното. Необходимо е предварително записване на час)

99 лв.

В цената е включена анестезия и 24-часов престой в нашия хотел след операция

Какво представлява кастрацията на котка ?

Кастрация преди първо разгонване: Намаляване на риска от развитие на заболявания

Кастриране на котка

Отговорът на този въпрос отново е свързан с това да дадете най-доброто за Вашия домашен любимец. Чрез кастриране на котка Вие я предпазвате както от различни видове заболявания, които биха могли да доведат до фатален край, така и от свръхпопулация. Различни тумори (на млечните жлези, матката и простата), възпаления и хормонален дисбаланс са само част от проблемите, които могат да застигнат Вашата котка. При разгонването на този вид животни те често показват агресия, нежелание за хранене, непрестанно мяукане и често „маркиране” из целия дом.

ВИДОВЕ КАСТРАЦИЯ

Съществуват два вида кастриране на котка (женска) – такава, при която се отстраняват яйчниците и такава, при която се отстранява и матката. В България по-често срещана е втората интервенция. Това е рутинна коремна операция, при която котката е под пълна анестезия. След кастрацията домашният любимец остава за 24-часово наблюдение при нашите специалисти.

Кастриране на котка (мъжка) е малко по-проста операция, но отново животинката трябва да бъде под пълна упойка. Интервенцията представлява разрез пред скроталната торба, а възстановяването е по-бързо. Въпреки това отново препоръчваме 24-часово наблюдение от нашия екип след манипулацията.

Има 2 вида кастрация – отстраняване на яйчниците и отстраняване на матката и яйчниците. 

В България най-често се използва вторият метод на кастрация – отстраняване на матката и яйчниците. Това е рутинна коремна операция, която се извършва под пълна анестезия. След нея животното има шевове, които могат да бъдат вътрешни (резорбируеми конци) или външни (нерезорбируеми конци). След това няколко дни ще пие обезболяващи и противовъпалителни лекарства. Налага се да носи и предпазна яка, за да не си ближе шевовете и да се стигне до отваряне на раната. 

ВАЖНО ЗА ВСЕКИ СТОПАНИН

След всяка кастрация на котка, животните остават под 24-часово наблюдение в клиниката, докато се възстановят напълно от анестезията. На следващия  ден можете да си ги вземете все едно нищо не е било.

6 мита свързани с кастрацията:

Кастрацията е рутинна хирургична интервенция, която ние от VetFamily можем да изпълним. Изпълнена от опитен хирург, тя не крие почти никакви рискове. По-големият риск е от анестезията. Всяка манипулация, която изисква някакъв вид упойка, е рискова. Ето защо преди упояване се правят кръвни изследвания и обстоен преглед на всяко животно. 

Кастрираните животни живеят по дълго и се радват на по-щастлив живот.

Животните са създадени по този начин, за да могат да се възпроизвеждат в природата. Опитомяването и одомашняването им е променило нещата. Човешката намеса в генетиката –  развъждането на нови породи – също е довело до някои изменения, които са причина за възникването на проблемите споменати в началото. 

Инстинкта за лов и намиране на храна за оцеляване също е закърнял при повечето животни.

Да, ама НЕ!  Както споменахме по-нагоре, рисковете след разгонване и раждане са много по-големи.

Доста често срещана заблуда. Вие няма как да предвидите колко котенца ще се родят и все по-трудно се намират грижовни стопани. Това е причината да виждаме все повече породисти котки по улиците на София.

Няколко са причините, поради които животното Ви може да напълнее: 

  • постоянен  достъп до храна – неследене на дажбата (дневен калориен пример), даване на храна от масата, даване на консерви и лакомства към нормалната дажба, готвена храна и др.
  • даване на евтини и нискокачествени храни – богати на въглехидрати и захари. За производството на по-ниските класове храни се използват главно зърнени култури, а месният източник на протеин е предимно от животински субпродукти (вътрешни органи,крайници, кожи и д.р.), вместо чисто месо. Това позволява ниската им цена. 
  • понижена или пълна липса на физическа активност

Това е процес, който наподобява бременност без такава реално да съществува. Под въздействието на хормоните в тялото на женското куче, то започва да проявява признаци на бременност – увеличаване на млечните папили (цицките), започва да продуцира мляко (коластра), което може да доведе до възпаление на млечната жлеза – мастит.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ

Животното започва да се храни повече и има склонност към затлъстяване – обикновено това е нормална реакция, при която организмът цели да се запаси с хранителни вещества за предстоящата бременност.

Свържи се с нас

Адрес

ж.к. Овча купел 1 , ул. Промишлена 431 София, България

Имейл

vetfamilybg@gmail.com

Телефон

0878 222 414

С какво можем да помогнем?

С какво можем да помогнем?