You are currently viewing Пателарна луксация – Що е то? Фактори за развитие; Лечение

Пателарна луксация – Що е то? Фактори за развитие; Лечение

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized

Всички ние знаем колко сладки и красиви са малките породи кучета. Характерно за повечето такива породи е възможността от тежки заболявания. Едно от тях е пателарна луксация. В тази статия ние от ветеринарна клиника “Vet Family” ще разгледаме подробно този вид заболяване. Какво точно представлява? Какви са факторите за развитие? Лечимо ли е и как да помногнем на домашния си любимец.

Какво представлява пателарна луксация?

„Колянното капаче“, или патела, е малка кост, която служи за опора при изпъване на колянната става. Пателата се намира точно над сухожилието за захващане на квадрицепсните мускули над тибията (подбедрена кост). Тя се намира в определено „каналче“, което се движи нагоре и надолу и образува предната част на колянната става. При някои породи кучета, по-често при дребните породи, се случва разместване в това „каналче“. Това от своя страна води до луксация и проблеми за домашния любимец. Симптомите са лесно разпознаваеми – куцота в началото, а след това се стига и до неизползваемост на задните крайници.

пателарна луксация

Как се диагностицира пателарна луксация?

Да се обяви диагнозата „Пателарна луксация“ е сравнително лесно за опитен специалист. Хубаво е все пак да се направи рентгенова снимка. Тя ще се използва по-скоро за преценка на това къде точно се намират отклоненията.

Изместването може да бъде навътре (медиално) или навън (латерално). Възможно е да се срещне и комбинация от двете. Най-често се среща медиалното изместване.

Това до каква степен е развита луксацията, се преценява по 4-степенната скала на „Singelton`s & Putnam”. По скалата се сравнява честота и степен на изместване, стойности на ъгъла за изменени в колянната става и куцота.

Защо кучето ми има пателарна луксация?

Причината за съществуването на пателарна луксация, е поради развъждането на кучета от различни породи, в търсене на по-дългообразна стойка в задните лапи на кучето. При раждането си кучетата нямат проблем с коленната става. Това се поражда в началния етап на живота им, когато се развиват аномалии в костите и мускулите.

При продължително излизане и влизане на патела от „каналчето“, се засягат хрущялите и на двете, което от своя страна води до сериозна болка, а впоследствие и от остеоартрит. Изменението в походка от своя страна води до други проблеми в колянната и бедрената става.

пателарна луксация

Как се третира пателарна луксация?

Вариантите за третиране на пателарна луксация са два – хирургично и нехирургично. Преценката тук се прави от ветеринарния лекар, след което се обсъжда с клиента и се взима решение. Всичко зависи от възрастта на кучето и сложността на заболяването.

Нехирургично лечение

Нехирургичното лечение е съвкупност от действия, които трябва да се предприемат. Започва се с контрола на теглото. Физиотерапия и упражнения също помагат в този случай. Добре е да включите и лекарствена терапия. Ние от „Vet Family” можем спокойно да предложим нашия продукт “Arthro Plus”, който подпомага решението на проблема със ставите.

пателарна луксация

“Arthro Plus” спомага за:

  • Регенерирането и изграждането на ставния хрущял;
  • Спомага при изграждането на костите;
  • Подпомага нервната и кръвоносната система;
  • Подобрява и балансира синовиалната течност в ставите и намалява триенето;
  • Повишава цялостното здраве и имунитет на организма.

Цялата информация за “Arthro Plus” може да намерите тук.

Хирургично лечение

Има няколко вида техники за хирургично лечение на пателарна луксация. За кучета с прекъсваща или постоянна куцота се избира правилната техника.

Транспозиция на тибиалния гребен – Този вид оперативна намеса се препоръчва при високостепенни луксации. Гребенът на пателарното сухожили се намества в правилната посока, след което се фиксира.

Остеотемия на бедрената кост – Когато кучето има дълговидна задна бедрена кост, се налага нейното изправяне. Това се случва чрез изваждането на костта. Следва фиксиране чрез винтове и пластина. Този вид оперативна намеса се изпълнява най-често при по-големите породи кучета с изключитлено висока степен на пателарна луксация.

пателарна луксация

Антиротационни пателарни и тибиални шевове – Тук се извършва зашиване на пателарното сухожилие за фабелата и/или гребена на тибията.

Застъпване на ретинакулумите – препоръчва се при първа степен на луксация.

Пателоектомия – При тази намеса се премахва капачето. Това е най-крайният подход и до него се стига, когато предишни интервенции са завършили без успех.

След извършване на някоя от тези хирургични интервенции, следва 3-месечно възстановяване за Вашия домашен любимец. В началото може да се наложи любимецът да остане във ветеринарна клиника, а след това възстановяването продължава у дома.

Ортопедичните проблеми при кучетата са често срещано явление. Повече за този вид заболявания може да научите от нашата статия по темата.

Едно от най-често срещаните заболявания при домашните любимци е тазобедрената дисплазия. Всичко за нея може да прочетете тук.