You are currently viewing Тазобедрена дисплазия – Що е то? Фактори за развитие; Лечение

Тазобедрена дисплазия – Що е то? Фактори за развитие; Лечение

 • Post author:
 • Post category:Uncategorized

Когато домашният любимец е здрав, това се вижда в поведението и активността му. Често обаче се случва нашето куче или котка да има проблем с опорно-двигателната система, а това е изключително сериозно. Едно от най-често срещаните заболявания е тазобедрена дисплазия. В тази статия ние от Ветеринарна клиника „VetFamily” ще опишем всичко свързано с тазобедрената дисплазия, което вярваме, че ще ви бъде от полза.

В тази статия ще намерите важна информация за:

 • Какво е това тазобедрена дисплазия?
 • Кои са факторите за нейното развитие?
 • Какви са симптомите?
 • Какво се случва със ставата на домашния любимец?
 • Какво лечение да предприемете?
 • Кога се налага хирургично лечение?

Що е то тазобедрена дисплазия?

Това е може би едно от най-често срещаните и познати на стопаните заболявания, свързани с опорно-двигателната система при кучетата. Тя се получава в резултат от неправилното формиране на тазобедрената става при растящо куче. Дисплазията може да бъде двустранна или едностранна. Повечето кучета се раждат с правилно развити стави, но поради генетика и други различни фактори, меките тъкани не се формират така, както би следвало. Това води след себе си проблеми.

Когато формирането не е правилно, се стига до хлабавост на ставите. Тя от своя страна създава отклонение в биомеханиката и се стига до триенето на ставните компоненти. По този начин те се износват с времето и водят след себе си проблеми в походката на кучето.

Фактори за развитие на тазобедрена дисплазия

Един от основните фактори за развитоето на тазобедрена дисплазия е генетиката. Поради тази причина при развъдните породи са наложени строги мониторингови програми, които успяват да премахнат т.нар. „лоши“ гени. За развитието на тазобедрена дисплазия роля играят също и вида и количеството на 

тазобедрена дисплазия

храната, както и разпределението на физическата активност.

Изключително важно е кучето ви да се храни правилно, когато тялото му все още расте. Наднормено тегло при подрастващо куче е изключително вредно за ставите и може повлияе на това, дали гените, които предизвикват дисплазията, ще се изявят като проблем.

Днешните медицински изследвания показват, че за тазобедрената дисплазия отговарят над 100 различни гена. Интересно, нали?

Какви са симптомите?

Често може да чуете, че тазобедрената дисплазия е заболяване при големите породи кучета (Санбернар, Лабрадор, Голдън ретривър и др). Това обаче не е точно така. На практика всяка порода може да страда от този проблем. При по-големите кучета е по-често срещано заради типа конструкция на тялото.

Колкото до симптомите, това е доста деликатна тема. Те варират в много широк спектър. Индивидуалната реакция на всяко куче играе роля в това отношение. Напълно възможно е Вашият любимец да не проявява никакви симптоми, но въпреки това да страда от тазобедрена дисплазия. Именно поради тази причина препоръчваме редовните профилактични прегледи.

Най-често срещаните симптоми са:

 • Скованост
 • Трудност при изправяне, сядане, лягане
 • Трудност при изкачване на стълби
 • Промяна в походката
 • Куцане с един или и с двата задни крака

Какво се случва със ставата?

тазобедрена дисплазия

Когато забележите, че кучето ви изпитва болка в ставите, това е породено от разтягания и наранявания на тъканите. Това са тъканите, които държат ставата стабилна. Стига се до микрофрактури на костните и хрущялните повърхности, които при търкане едни в други водят до болки.

Какво лечение да предприемем при тазобедрена дисплазия?

Видовете лечение могат да бъдат консервативно и хирургично. Най-добрият съвет ще бъде този на Вашия ветеринарен лекар.

Консервативното лечение най-често е насочено към остеоартрита, който се случва в следвствие на дисплазията. Остеоартритът е сложно и хронично заболяване, което обикновено не може да бъде излекувано, а по-скоро – облекчено. За целта се препоръчват:

 • Контрол на теглото чрез диета;
 • Двигателна активност и правилни упражнения;
 • Физиотерапия (хидротерапия, акопунктура, кинезотерапия и др.);
 • Дълбока топлина с ултразвук
 • Електростимулация
 • Масажи.
тазобедрена дисплазия

Медикаментозната терапия на дисплазия се разви изключително много през последните години и предлага много и различни възможности. Един от тях е продуктът „Arthro Plus”. Той спомага за облекчаването на болката и дискомфорта в ставите.

Хирургичният тип терапия има своите плюсове и минуси. Една евентуална интервенция може да бъде много ефективна и да спести много болки и проблеми на пациента през идните години. Операциите обаче често са скъпи и инвазивни.

Кога се налага хирургично лечение?

Това е въпрос, чийто отговор най-добре знае Вашият ветеринарен лекар. Това, което можем да споделим като мнение е, че за операция може да се говори при някои от следните симптоми и проблеми:

 • Кученца до 10-месечна възраст, които видимо имат силно изразена халтавост на ставата;
 • Средно големи и големи породи, които са с умерена халтавост на ставата;
 • Възрастни кучета с постоянна куцота, при които консервативните терапии не дават резултат.

Заключение

В заключение можем да кажем, че тазобедрена дисплазия е заболяване, което е широко разпространено. То засяга по-често големите породи, но може да се срещне и при дребни и средно големи кучета. Проявява се в ранна възраст или след 3-годишна възраст. Обикновено факторът за развитие е генетиката. Има обаче и други фактори, които влияят за появата на заболяването. За това е важно често да водите любимеца си на контролен преглед, за да може от рано да разберете за евентуални бъдещи проблеми и тяхното предотвратяване.

Повече за различните видове ортопедични проблеми при домашните любимци може да научите от нашата мащабна статия по темата тук.