You are currently viewing Правилно почистване на ушите на домашния любимец – Как да се справим у дома?

Правилно почистване на ушите на домашния любимец – Как да се справим у дома?

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized

Правилно почистване на ушите на домашния любимец – Как? Това е въпрос, който много от стопаните на куче, котка или друга животинка, си задават често. За това ние от Ветеринарна клиника „VetFamily” се погрижихме да направим статия и видео, с помощта на които максимално да улесним собствениците, които имат притеснения по темата.

На пазара в момента може да се срещнат много и различни препарати за почистване. Тяхната основна функция е да разтварят секрета в ушния канал. Как се използва? Обикновено шишенцата са с пипети накрая за по-голямо удобство, но може да се използва и спринцовка. Хубаво е да добавим достатъчно количество, което да ни помогне по-лесно да изчистим ухото на домашния любимец. Трябва да бъдем сигурни, че течността е попаднала точно в ушния канал.

След това трябва добре да захванем ушната мида в основата и да започнем хубаво да масажираме в продължение на около минута. Може да се забележи и появата на пяна, но това не бива да Ви притеснява. Веществата в препарата постепенно ще разтворят ушната кал. Имайте предвид, че масажът на ушната мида е едно от най-важните действия, които трябва да направим. В противен случай препаратът просто ще изтече и няма да постигнем желаните резултати. При почистване единствено с клечки за уши, това води до натъпкването на мърсотията навътре.

правилно почистване на ушите на домашния любимец

След края на масажа, можем леко да забършем ушната мида. Правилно почистване на ушите на домашния любимец зависи не само от нас. За това е хубаво да оставим животинката и тя сама да изтръска главата си от препарата. Това ще спомогне не само за премахването му, но и за извличането на ушната кал и различните бактерии. Внимавайте къде оставяте кучето да се изтръска след почистването, за да не оцапа пода или стените у дома!

След като успеем да направим правилно почистване на ушите на домашния любимец, можем да използваме влажна кърпа, за да забършем допълнително ушната мида. Често стопаните се притесняват да не наранят тъпанчевата мембрана. Това няма да се случи, тъй като тя се намира достатъчно навътре в ухото. Хубаво обираме мръсотията с кърпичка и след това с помощта на клечка за уши започваме да почистваме хубаво всички гънки, за да не остава никъде мърсотия и бактерии.

правилно почистване на ушите на домашния любимец

Ветеринарна клиника „VetFamily” се старае да помага на своите клиенти в това да се грижат сами за домашния любимец в къщи. Ако искате да научите още полезни съвети по различни теми, може да разгледате нашите статии:

Всички теми, които са важни за Вас и Вашия домашен любимец, може да откриете в нашата блог-страница тук.