You are currently viewing Какъв подход да изберем за правилната дресировка на кучето?

Какъв подход да изберем за правилната дресировка на кучето?

Разнообразие от методи, но кои са успешни?

Възможните методи за обучение на кучета са толкова много, че може да доведе до чувство на безизходица за това, кой би бил най-добър за вашето куче и същевременно добър и за вас, като негов стопанин. Дори професионалната общност за обучение на кучета е в спор относно това кои методи са ефективни и етични. Ние от VetFamily сме подбрали някои добри методики, които ще дадат чакания резултат.

Наличието на добро възпитание у кучето помага да го запазите в безопасност. Ако му позволите да ходи без каишка или пък е склонно да се измъква от къщата, когато вратата се отвори, наложително е то да се върне при повикване. Ако държите кучето си далеч от коли, преминаващи с висока скорост или от агресивни животни, това може да спаси живота му. Кучето с добри обноски е и добър съсед. Все пак не желаете да позволявате вашият любимец да проявява необуздан ентусиазъм към дете, което се страхува от кучета, или възрастна съседка.

Доказани методи за възпитание

Колкото и много да са методите за изграждане на добро възпитание на вашето куче, то практиката е утвърдила няколко от тях като доказано успешни.

1. Подкрепа и положително поведение към вашия любимец – Теорията тук е много семпла и ясна. Кучето повтаря добро поведение, когато е последвано от награда. Лошото поведение не получава награда или признание. Ако трябва да се коригира поведението, то идва под формата на премахване на награди, като отнемане на играчка или лакомство. Порицанията и физическите наказания са изключени.

Този метод на обучение започва с награждаване на желаното поведение веднага, в рамките на секунди след като се случи. Така кучето може веднага да свърже поведението с поощрение. Започвайки с непрекъснати награди, постепенно преминавате към по-регулярни. Не бива да се прекалява с лакомствата, тъй като водят до прехранване. Важно е да се има предвид, че методът изисква последователност и синхрон от всеки член на семейството, 

чийто питомец се обучава. Всеки в домакинството трябва да използва същите команди и система за възнаграждение. Методът е всепризнат и успешен, но ви е необходимо търпение за коригиране на нежеланото поведение.

2. Научно обучение – Тук целта е да се разбере природата на кучето, способността му да привиква, както и да се разбере каква е ефективността на наградите и наказанията. Явно ангажирани с изграждането на този метод са поведенческите изследователи на кучета. Те непрекъснато провеждат нови изследвания и експерименти, за да формират нашето разбиране за психологията на кучетата. От този метод най-голяма полза имат професионалните треньори на кучета. За тях е изключително важно преди коригиране на поведението да се разбере всичко онова, което го предизвиква.

3. Кликер обучение – базирайки се на метода за положително отношение към кучето, този метод разчита на използването на устройство за издване на бърз, остър шум или щракване, за да сигнализира на кучето, когато се постигне желано поведение. Предимството на използването на кликер обучение е, че то сигнализира точния момент, в който желаното поведение е завършено и точно това, което се възнаграждава. След това обучаващият може да използва

уреда, за да оформи ново поведение и да добавя вербални команди. Това е чудесен метод за изучаване на нови трикове и може да помогне за оформянето на основите в по-сложни задачи. 4. Електронно обучение – то разчита на използването на електрическа каишка, която доставя електрически импулс,звук иливибрация, когато кучето не изпълнява желаната задача. Използва се най-вече за тренировка от разстояние, когато каишка не може да се използва. Дистанционните нашийници могат да научат кучето да работи в полета или да извършва ловни дейности. Хората, които използват тези устройства, твърдят, че има по-малък риск кучето да се нарани, отколкото нашийници с дросел или други механични устройства. Ако желаете да използвате електронно устройство е препоръчително да се консултирате с професионалист относно правилната му употреба. Не са за пренебрегване последствията от неправилна такава, водещи до ненужна болка, както физическа, така и психологическа за кучето. presswood pallets

5. Обучение на модел-съперник или огледало – този метод разчита на факта, че кучетата се учат чрез наблюдение. Предоставяйки модел на добро поведение или съперник, който да се състезава за ресурси, кучетата се научават да имитират поведение. Ако кучето ви има силна връзка с вас и може да прекарва време да ви наблюдава и да ви следи наоколо, това може да е техника, която ще намерите за по-удобна от това да се придържате към редовни тренировки.

Допълнителни съвети

1. Доминантност – методът разчита на инстинктивния манталитет на кучето, за да създаде връзка на подчинение и господство.  Когато кучето вижда себе си като алфа-та, то трябва да се научи да уважава човека като алфа и да му се подчини. Тук се включват техники като разбиране на езика на тялото на кучето и съответната последваща реакция, проектиране на увереност и авторитет и преминаване на първо място, когато става въпрос за хранене, влизане или излизане от стаите, или ходене на каишка. Ако кучето ви иска да излезе, тогава то трябва да седне, преди да отворите вратата. Ако иска да яде, тогава трябва да изчака спокойно, докато приготвяте храната.

Въпреки че обучението за доминиране може да ограничи нежеланото поведение, съвременните дресьори на кучета често го намират за остаряло. Може да не успее да се справи с основните причини за лошо поведение и да остави кучето да се чувство тревожно или пък уплашено. Борбата за господство става постоянна и се нуждае от последователно подсилване, което може да бъде трудно за деца или възрастни хора.

2. Обучение основано на взаимоотношенията – тук се съчетават няколко различни метода на обучение, но се фокусира върху по-индивидуазлизиран подход, както за куче, така и за човек. Връзката между кучето и човека е тази, която движи всички. Стремежът е на принципа за взаимна изгода. Човекът трябва да знае как да чете езика на тялото на кучето си, какви награди най-много мотивират кучето, преди да започне всяка тренировка. Околната среда на кучето трябва да се контролира, за да се ограничи възможното нежелано поведение. Например, кучето трябва да се научи да седи в тиха стая, преди да се опита да изпълни командата в парка. Трудността нараства постепенно. Когато кучето не изпълнява желаното поведение, човек трябва да разбере защо, вместо да наказва. Това обучение води до дълбока и смислена връзка, но отнема време и търпение.

Ако имате притеснения за това кои храни са вредни за Вашия домашен любимец, тогава може да прочетете нашата статия на тема:

“10 вредни храни, които Вашето куче не трябва да яде”

Всички теми, които са важни за Вас и Вашия домашен любимец, може да откриете в нашата блог-страница тук.