You are currently viewing Как да почистваме зъбите на нашето куче правилно?

Как да почистваме зъбите на нашето куче правилно?

 • Post author:
 • Post category:Uncategorized

Случвало ли ви се е да усетите, че устата на вашия домашен любимец излъчва много неприятна миризма?
В 9 от 10 случая причината се дължи на зъбен камък.

Знаете ли, че зъбният камък и възпалението на венците и зъбите може да навреди сериозно на здравето на вашия домашен любимец? Много често по-сериозната инфекция може да премине по кръвен път и да засегне жизненоважни органи като сърце, черен дроб, бъбреци и други. 

Ето защо грижата за устната хигиена е жизнено важна. В тази статия, ние от Ветеринарна клиника „VetFamily” ще ви дадем няколко ценни съвета за това как да почистите зъбите на кучето в домашни условия.

Устната кухина на животните е изпълнена с множество бактерии! Те се смесват с остатъци от храна,органични вещества и мъртви клетки от устната лигавица и образуват така наречената зъбна плака. С течение на времето в плаката протичат процеси на калцификация и тя се превръща в зъбен камък.

Друг често срещан проблем е задържането на млечни зъби. При млади животни смяната на млечните зъби трябва да започне след четвърти месец и да приключи около 8-10 месец.

В някои случаи е възможно този процес да протече и до навършване на една година. Поради ред причини понякога този процес бива възпрепятстван и млечните зъби остават и след появата на постоянните. Това нещо от своя страна създава отново предпоставка за събиране на плака, бактерии и различни боклуци между двата зъба.

Отделно, това това може да доведе до изкривяване захапката на вашето животно и това да наруши нормалната дъвкателна способност. Това, което трябва да се направи в този случай, е млечните зъби да бъдат отстранени възможно най-скоро. 

Представителите на малките и декоративни породи кучета страдат най-често от този проблем. Заболяването се среща и при по-големите породи, но по рядко. 

Котките също не правят изключение от това правило!

Признаци на проблеми с устната кухина:

 1. Лош дъх 
 2. Зачервени и подути венци 
 3. Кървене на венците
 4. Загуба на апетит или отбягване на по-твърди храни
 5. Болка, летаргично състояние и апатия

Как протича заболяването гингивит и пародонтоза?

Гингивита е бактериално възпаление на венците. Той най-често се изразява в зачервяване на самия венец съпроводено от болка и кървене в по-напредналите стадии. Първоначално инфекцията обхваща самия венец и лигавицата на устната кухина, след което преминава нагоре към самата кост и започва да я разгражда. Това често води до разграждане на корена на самия зъб и не след дълго той може да падне.

Не редки са случаите, в които инфекцията преминава по кръвен път към други органи и системи на тялото и може да се стигне дори до обща инфекция на целия организъм (сепсис). 

Понякога може да се наложи и изваждане на всички зъби на животното и продължително лечение с антибиотици.  

Ето защо винаги при по-сериозните случай след почистване на зъбен камък или вадене на зъби, е добре да се прилага медикаментозно лечение. Почистването на зъбния камък става с ултразвук и няма как да бъде направено без животното да бъде седирано. Процедурата не е приятна като усещане, а анестезията е сравнително повърхностна и има за цел да релаксира животното, което от своя страна да позволи почистването на всички деликатни зони правилно.

Няколко съвета за предпазване на устната кухина на вашия домашен любимец

 1. Миене на зъбите – това си остава най-добрият и доказан метод за справяне с проблемите в устната кухина. За целта трябва да се използват специални пасти и четки за зъби, тъй като човешките такива съдържат токсични вещества, които могат да навредят на вашето куче.
  За съжаление повечето пъти това се оказва мисия невъзможна за повечето стопани. 

Ето защо препоръчваме миенето на зъбите да започне още в ранна възраст, за да може животното да свикне със самата манипулация.

 1. Хранене – използването на суха гранулирана храна намалява натрупването на плаката. Това се дължи на механичното почистващо действие на гранулите, когато животното ги дъвче. Има специални видове гранули, която форма и консистенция е разработена за по-добро почистване на зъбите и плаката по тях.
  Тук е моментът да споменем и даването на кости, които много хора смятат, че са полезни за здравето на домашния любимец, което е напълно грешно. Даването на кости крие много повече рискове отколкото ползи и може да застраши сериозно живота на вашето куче. 

Друг важен момент е, че животни които се хранят с мокра или мека храна са  много по-предразположени към образуването на зъбен камък и по-често страдат от дентални заболявания. 

 1. Продукти за устна хигиена – на пазара има най-различни продукти за устна хигиена под формата на гелове, спрейове или води за уста. Тяхната цел отново е намаляване и забавяне натрупването на зъбната плака. Има и играчки, които са предназначени за тази цел.
 1. Дентални лакомства – Идва ред и на най-любимия метод за вашите домашни любимци и това са именно денталните лакомства. 

Освен като средство за награда, те служат и като профилактика на тези заболявания. Тяхната форма и специален състав отново са насочени към това да забавят и предотвратяват натрупването на зъбната плака. Има много направени проучвания, които доказват тяхната ефективност в борбата с натрупването на зъбна плака и образуването на зъбен камък. 

Те се различават от нормалните лакомства и тяхната употреба трябва да бъде контролирана. Не се препоръчва даване на повече от едно дентално лакомство на ден. 

Тук е много важно да отбележа, че всички изброени методи за профилактика дотук са ефикасни само и единствено в случаите, когато все още няма образуван зъбен камък.
При образувал се вече зъбен камък единственият метод на лечение, е чрез неговото механично премахване както споменахме в началото на нашата статия.
Ето защо е важно да правите редовни профилактични прегледи и консултации при вашия ветеринар, а не само, когато вече има някакъв проблем.   

А ако търсите лесен начин да изрежете ноктите на вашия любимец в домашни условия, тогава може да прочетете нашата статия по темата

Всички теми, които са важни за Вас и Вашия домашен любимец, може да откриете в нашата блог-страница тук.