You are currently viewing Рязане на нокти на домашния любимец – четири съвета за улеснение (ВИДЕО)
Pet groomer hands cuts with clippers claws of a dog, puppy washing in grooming salon. Professional groom and hairstyle for domestic animals

Рязане на нокти на домашния любимец – четири съвета за улеснение (ВИДЕО)

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized

Рязане на нокти на домашния любимец може да изглежда сложна задача за някои стопани. Това обаче не винаги е така. Ние от ветеринарна клиника „Vet Family” ще ви дадем четири основни правила, които ще ви помогнат да се справите с тази задача в домашни условия.

Рязане на нокти може да се превърне в истинско предизвикателство не само за всеки стопанин, но дори и за нас ветеринарните лекари. Както къпането, чистенето на уши и миенето на зъби – тук също има някои правила и особености.

Защо се налага рязане на нокти на домашния любимец?

Ноктите са рогови образувания с епидермисен произход, които израстват постоянно. Прекомерното им израстване може да доведе до доста сериозни проблеми на вашето животно като:

-закачане и изтръгване на цял нокът

-чупене

-изкривена постановката на крайниците и затруднена походка

-извиване и забиване в лапите на животното

При кои животни се налага рязане на нокти?

Може да се наложи при всички. Има ли нокти и липса на движение, то при всяко едно – куче, котка, заек, морско свинче, папагал, кон, магаре, крава може да се наложи коригиране на дължината.

При малките котенца и кученца често се налага да се режат ноктите, за да не се наранят. При възрастни и трудно подвижни животни също. Ако е здраво и с нормална физическа активност, всяко едно животно само успява да изпили или заостри ноктите си точно толкова колкото трябва. Разходките по твърди повърхности като цимент, асфалт и други засилват този ефект.

Друг важен момент е, че колкото по-дълги оставяте ноктите на вашето животно, толкова повече прораства и самия живец. Което от своя страна не позволява да подкъсите нормално ноктите. И обратното – честото рязане кара живеца да се отдръпне назад.

Кой е най-добрият начин за изрязване на ноктите?

При много малки животни няма значение на коя страна държите нокторезачката и режете ноктите. Нито вида нокторезачка. При по големите животни е добре да се използва специална нокторезачка.

рязане на нокти

Първото правило при рязане на нокти е да внимавате да не засегнете живеца. Той е доста богато кръвоснабден и инервиран. При животните със светла окраска той е лесно забележим вътре в самия нокът. При тези с тъмни нокти той почти не се забелязва и трябва да режете внимателно малко по малко. След това можете да се ориентирате по разрезната повърхност на нокътя.

Второто правило е да си подготвите кислородна вода,спиращо кръвта прахче, няколко чисти клечки за уши или пинцета и памук. Ако засегнете живеца, животното ще изпита лека болка и дискомфорт. Най-вероятно ще започне да тече и кръв. Не изпадайте в паника. То е повече изплашено и не го боли повече отколкото вас, ако случайно си изрежете ноктите по-дълбоко. Трябва да имате прахче за спиране на кръвотечението – най-често за тази цел се използва стипца или калиев перманганат от аптеката. Ако се наложи да използвате подръчни материали – нишестето или сода бикарбонат също могат да свършат работа. Вземете малко прах с върха на клечката за уши и притиснете кървящият нокът за поне половин минута. След което кръвта трябва да спре.

Трето правило – Режете под ъгъл. Така по-лесно ще избегнете живеца и формата на нокътя ще е по-удобна за любимеца ви.

Четвърто правило – режете внимателно. Трябва да отрежете нокътя бързо и рязко, без да го усуквате,премачквате бавно или теглите. Ако се двоумите къде точно да срежете – отрежете по-малко или изобщо не го правете. Хубаво е при повечето животни тази манипулация да започне още 

рязане на нокти

докато са малки, за да свикват с нея и да не се страхуват. В началото можете да го правите докато спят или да ги залисвате с нещо. В началото е нормално, ако не можете да изрежете всички нокти наведнъж и да трябва да правите почивки. 

Най-важното правило, когато режете ноктите на домашния любимец, е да бъдете спокойни. Изнервянето няма да ви помогне в този случай. Докато животинката все още е малка, това ще е странно за нея действие. Веднъж свикне ли обаче, ще се справяте с лекота с тази задача за напред.

А кои 10 вредни храни са изключително вредни за кучето, може да прочетете в този материал по темата.