You are currently viewing 10 вредни храни, които Вашето куче не трябва да приема
Dog pet feeding - web banner of a hungry jack russell terrier puppy as eating in the grass

10 вредни храни, които Вашето куче не трябва да приема

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized

Всички ние, които обичаме животните, правим необходимото, за да ги предпазим от всяка вреда. Ние от ветеринарна клиника „Vet Family” знаем колко невероятни и верни създани са те и за това правим всичко възможно, за да ги предпазим. В тази статия ще разкрием 10 от най-вредните храни, които животинката ви може да изяде.

Шоколад

Няма човек, който да не обича шоколад. Обаче, не само ние сме пристрастени към него. Колко често ви се е случвало да отворите шоколад и кучето ви да дотича светкавично при вас. Миризмата ги привлича и разбира се, захарта е тяхната слабост. И така….. добре ли е да им даваме шоколад в умерени количества? Категорично НЕ!

Хората често се объркват заради това. Част от причината е, че те са пълни със захар.Но това не е всичко. Шоколадът съдържа вещества, които кучето трудно може да метаболизира. Най-опасното от които се нарича ТЕОБРОМИН. Той може да предизвика сърцебиене,инфаркт,вътрешни кръвоизливи,мускулни спазми, гърчове и дори смърт.

Други симптоми могат да бъдат диария, стомашни болки, повръщане. Това от своя страна може да доведе до дехидратация и да влоши сериозно състоянието на вашето куче.  

Тежестта на симптомите от натравянето зависи от размера на кучето ви, количеството шоколад и неговият вид. Теобромина се съдържа главно в какаото – респективно тъмните шоколади са доста по-токсични от млечните. Неподсладените видове шоколади са още по-опасни за вашето куче, защото съдържат по-високо съдържан на какао в тях. Накратко, колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-токсичен е за вашето куче. Също така големите кучета могат да изядът по-голямо количество шоколад, преди да настъпят усложнения. Това се дължи на по-голямата им телесна маса – следователно токсините имат повече тъкани, в която да се резорбират.  

Авокадо

Боли винаги, когато авокадото попадне в списъка с „лоши храни“.  Тo e толкова вкуснo и с него могат да се приготвят толкова вкусни неща. От авокадото можем да си набавим едни от най-добрите и полезни омега мастни киселини.

Но както се оказва, ТО също може да бъде доста токсично за вашето куче. Авокадото съдържа и токсин, наречен ПЕРСИН. Този токсин не засяга хората, но може да причини СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ с белите дробове и гърдите на вашето куче. Трябва да държите кучето си далеч от всяка част от авокадо – месото, кората, листата, и ядката. Всички те съдържат този токсин. Ако кучето ви го изяде, има голяма вероятност да започне да се отделя свободна течност в гръдния кош и да се получи оток на белите дробове.

Това състояние се нарича хидроторакс. Това натрупване на течности затруднява както физиологичното така и клетъчното дишане на вашето куче, което от своя страна нарушава обмяната на кислород в организма и кръвта. В следствие на това се получава хипоксия, която може да доведе до смърт.

Има случаи, когато течности се натрупват в перикарда на сърцето или коремната кухина.  Усложненията, произтичащи от това, често са фатални. Затова всеки път, когато посегнете към авокадото, уверете се, че е далеч от обсега на домашния ви любимец.

Сол

Храните ли кучето си със същата храна, която готвите за вас? Или може би се поддавате на жалния поглед на вашето куче когато се храните и давате остатъци от масата?

Спрете да правите това!

Това може да им навреди.

Човешката храна съдържа сол, която не е полезна за кучета. Яденето на солени храни много често може да доведе до сериозни състояния, известни като отравяне със сол. То причинява дехидратация при кучетата и води до симптоми като  повръщане, треска, треперене и припадъци. В крайна сметка това може да причинява смърт при по-тежките случаи. Дори само 4 грама сол могат да бъдат токсични за вашето куче. Това означава, че вашите пуканки и чипс са предназначени само за вас. Не се поддавайте на манипулациите им. Вместо това им дайте лакомство за кучета. Уверете се, че вашето куче разполага с прясна питейна вода денононощно.

Стафиди и грозде

Накратко, никога не хранете кучето си със стафиди и грозде….. Даже и няколко само.

Те са изключително токсични за кучета и могат да причинят остра бъбречна недостатъчност.

Дори и малко количество може да изпрати вашето куче в спешната помощ. Има проучване с над 180 случая на смърт след употребата на стафиди.Резултатите са поразителни. Някои кучета са починали, след като са изяли само шепа стафиди. Няма значение дали ги ядат сурови или ги получават от печени бисквити или десерти. И двете форми са смъртоносни.

Дръжте зърнените храни за закуска далеч, ако съдържат тези две съставки вътре кучето ви случайно е яло грозде или стафиди, внимавайте за тревожни признаци като повръщане, отпадналост, летаргияи диария. Прекомерният прием на вода и много малкото уриниране може да бъде признак на бъбречна недостатъчност. Свържете се незабавно с вашия ветеринарен лекар.

Кофеин

За много от нас сутрешното кафе е животоспасяващ ритуал. О, колко сладко би изглеждало куче, пиейки чай и кафе! Или може би малко зелен чай за тяхното здраве, нали? ГРЕШКА! Всяка напитка, която съдържа кофеин, е извън разрешения списък за вашето куче. Кофеинът стимулира нервната система на кучето и кара сърцето им да бие много бързо. Състоянието се нарича тахикардия.

 В рамките на няколко часа след прием на чай или кафе, вашето куче може да се сблъска със симптоми като… липсата на контрол на пикочния мехур, прекомерна жажда, безпокойство и повръщане. В случай, че е пило твърде много кофеин, то може да се сблъска с нарушен сърдечен ритъм. Минималното установено количество е 1 милиграм на килограм телесно тегло. Средно чаша кафе съдържа от 40 до 150 милиграма кофеин в зависимост от вида на кафето. 

Сладки бонбони, дъвки и паста за зъби

Има причина, поради която сме обединили сладките бонбони, дъвките и пастата за зъби под едно заглавие. Всички те съдържат ксилитол, добавен за подслаждане на вкуса.Той е безопасно за теб, но е токсичен за твоето куче. Яденето на всичко това може да доведе рязко до значителен спад в кръвната захар на кучето. Ето на какво се дължи това. Панкреаса на вашето куче приема ксилитола като истинска захар, която съдържа глюкоза и започва да отделя повече инсулин заразграждането й. Този отделен инсулин започва да разгражда истинската глюкоза в кръвта на вашето куче и води до хипогликемия. Ще забележите симптомите в рамките на 30 минути. Те включват повръщане, слабост,гърчове, припадъци и дори кома. Другата сериозна причина да не давате тези храни, е че ксилитола уврежда сериозно черния дроб на вашето куче. Всичко това може да доведе до СМЪРТ.

Точно така – това означава, че не можете да използвате човешка паста за зъби за почистване на зъбите на вашето куче. Има продукти, които са специално предназначени за устна хигиена при кучета. И да, пазете всички преработени сладки изделия далеч от кучето си.

Алкохол

Всички обичаме кучетата си и разбира се, никой от нас никога не би помислил да ги напие.

Но алкохолът съществува в неща, за които често не подозираме или забравяме. Води за уста, парфюми, бои и почистващи продукти. Уверете се, че са извън обсега на вашето куче.

Дори и най-малкото количество може да бъде смъртоносно. Леките симптоми включват

повръщане, липса на мускулна координация (пияни), летаргия и влошено дишане.

Но в случай че кучето ви е прекалило с алкохола, това ще доведе до припадъци, белодробна недостатъчност. Проучванията показват, че 8 милилитра 100 процентов алкохол на килограм са достатъчни, за да доведат до смърт от 12 до 24 часа.

Тесто и мая

Подобно на алкохола, суровото тесто, съдържащо мая, е абсолютно забранено за вашето куче. Това е така, защото дрождите произвеждат алкохол, когато ферментират в стомаха.

Сега просто си представете мая в стомаха на вашето куче. И не само повишеният алкохол в кръвта на вашето куче може да породи проблеми. Тестото ще се разшири в стомаха на вашето куче, причинявайки силно подуване. Това може да затрудни дишането му, тъй като разширеното тесто ще окаже натиск върху вътрешните органи. Състоянието е доста болезнено.

Уверете се, че суровото тесто е извън обсега на вашето куче!

Лук и чесън

Има още една причина, поради която ви съветвам никога да не споделяте храната си с вашия космат приятел.

Може да съдържа лук и чесън. Лукът съдържа съединения, които са вредни за кучетата. Те могат да увредят сериозно червените кръвни клетки. Това ще доведе до анемия, която ще наруши клетъчното дишане и ще ги кара да се чувстват уморени през цялото време.

При по-тежките случаи ще е необходимо кръвопреливане, за да бъдат спасени. Чесънът е дори по-опасен от лука. Той също съдържа силни съединения, които са токсични за кучетата. Кучето ви ще стане анемично и урината му може да да придобие тъмночервен цвят.

Кости и кокали

Най-старият мит за кучетата е… че даването на кости е полезно за тяхното здраве…  

Знаете ли защо дивите животни, когато ядът трупове, оставят костите непокътнати?

Причината е, че те не могат да се усвоят от храносмилателния тракт и съответно не носят никаква хранителна стойност за организма.

Освен това могат да бъдат и доста опасни за живота на вашия домашен любимец.

Поради острите си краища могат да пробият хранопровода, стомаха или червата на вашето куче или котка.

Друг често срещан проблем свързан с това, че те не могат да се усвояват е запека. Имали сме много случаи в практиката, където се е налагало да правим клизма, заради употребата на кости.

А всичко най-важно за денталното здраве на Вашия домашен любимец може да научите от тази статия.