You are currently viewing Куче или коте – какво трябва да знаем при избора на домашен любимец?

Куче или коте – какво трябва да знаем при избора на домашен любимец?

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized

6 съвета, когато избираме домашен любимец

Ако децата ви не спират да искат домашен любимец, а вие се колебаете какво животно да вземете и как това ще се отрази на семейството, ние ще ви помогнем с няколко съвета.

Повечето хора имат представа какъв домашен любимец предпочитат, може би защото са израстнали с определени животни или просто, защото чувстват, че се разбират по-добре с котка или с куче. А други дори имат оформени симпатии към определена порода и биха взели само нея или нищо. Но когато избирате домашен любимец, има много фактори, които да вземете предвид в допълнение към вашите предпочитания.

Съвет 1. Бъдете смели, домашните любимци носят радост и са много забавни

Приблизително всяко трето домакинство в България и в света има домашен любимец, като котката е най-често срещана, на второ място е кучето, а често и двете съжителстват заедно. Някои от най-великите моменти в живота, особено при децата, са тези, в които се срещат за първи път с новия си домашен любимец или още по-запомнящо, го получават като изненада.

Съвет 2. Съобразете избора си с вашия начин на живот, за да не страда животното, а и вие също

Котките и кучетата имат различни нужди и характеристики, така че това решение се влияе както от начина на живот, който имате, така и от това кой е вашият личен фаворит. Въпросът куче или котка не е толкова важен, колкото преценката за това кое животно най-добре отговаря на вашите всекидневие и навици, като се има предвид нивото на вашата активност, колко място имате у дома, независимо дали имате деца или не, и колко време можете да отделите за животното. Какъв е размерът на жилището ви е определящо при избора, например котките не заемат много място, докато за големите породи кучета не може да се каже същото.

Съвет 3. Консултирайте се с ветеринар

Ветеринарният лекар може да бъде безценен източник на информация и ще ви помогне да изберете животното, което най-добре отговаря на вас и вашия начин на живот. Ако се затруднявате при избора си, посетете ветеринарна клиника Vetfamily, зада разберете повече за спецификите за отделните животни и породи и да вземете информирано решение при избора на домашен любимец.

Съвет 4. Кучето е по-подходящо за вас, ако:

Вие сте енергичен тип, който обича да бъде активен. Тогава кучето може да е правилният избор за вас. Кучетата се нуждаят от редовни разходки и чист въздух, така че те са най-подходящи за хора, които имат градина, живеят в провинцията или могат лесно да излязат в паркове или открити пространства. За разлика от котките, те не са самотни животни по природа, така че не трябва да остават сами по цял ден. Ако работите дълги часове или имате изискваща работа, трябва да помислите дали можете да му обърнете заслуженото внимание. Ако решите да вземете куче, трябва също да отделите време за обучение и грижи за него. Кучетата имат нужда от игра и поне начална дресура и затова помислете добре дали имате време и желание да се занимавате с това, а не само да го разхождате за 5 мин. около блока.

Съвет 5. Котката е по-подходяща за вас, ако:

Вие имате ограничено вътрешно пространство, зает начин на живот или просто искате по-независим домашен любимец. Тогава може би е по-добре да вземете котка вместо куче. Котките са относително тихи и щастливи, че са оставени сами да спят и могат да се забавляват през по-голямата част от деня – особено ако им е позволено да излизат навън. Те не се нуждаят от разхождане, така че котките често са подходящи за по-малко активни хора. Те също обичат да общуват и обичат да играят. Дори и без да излизат навън, котките могат да бъдат щастливи, стига да си набавят храна и да имат достъп до играчки.

Съвет 6. Готови ли сте да поемете отговорност?

Сдобиването с домашен любимец включва и голяма доза отговорност. Най-общо казано кучетата извискват повече ангажимент,внимание и време от котката. Да вземеш куче, означава да промените начина си на живот, но пък получавате чудесна компания и вярност. Котките от друга страна са по-лесни за гледане, често са общителни, но могат да бъдат независими и своенравни.

Ако пътувате или отсъствате често от дома, отговорността включва намирането на решение на въпроса какво да направим с домашния любимец в периода на отсъствие? Този проблем може лесно да бъде решен, защото можете да настаните любимата си котка или куче в Хотела за домашни любимци към Ветеринарна клиника Vet Family. Тук те ще бъдат обгрижвани от професионални ветеринарни лекари.

В заключение ще обобщим, че трябва да бъдете подготвени за преходен период независимо от това на какво животно ще се спрете. Но каквото и да изберете, няма да сгрешите и ще имате много щастливи моменти заедно!