You are currently viewing Ваксинация, обезпаразитяване, кастрация – 10 съвета при взимане на първо куче или котка

Ваксинация, обезпаразитяване, кастрация – 10 съвета при взимане на първо куче или котка

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized

Ваксинация, кастрация, обезпаразитяване! Това са само три от най-важните стъпки, които трябва да предприемете, когато решите да отглеждате домашен любимец. Взели сте си най-очарователния мъник на света, коте или кученце, без значение. Децата ви не могат да спят от вълнение и стават през цялата нощ, за да му се радват, а вие отново се чувствате като родител за пръв път и не знаете кое как да направите, за да се чувства животинката добре. В следващите редове ние от VetFamily ще ви насочим как да поставите основите на създаването на здравословни навици, за да расте домашният любимец здрав, а вие да сте спокойни и да имате дългогодишна щастлива връзка с новия член на семейството.

Стъпка 1. Посещение при ветеринарен лекар

Намерете добър, ангажиран и надежден ветеринарен лекар и веднага след взимането на котето или кученцето го заведете при него за първоначален обстоен преглед, на който да се прецени състоянието на мъника. Във ветеринарната клиника ще се направи обезпаразитяване за вътрешни и външни паразити. Докторът ще установи дали има някакви здравословни проблеми и ще сложите началото на редовна профилактика и превантивно следене на здравословното му състояние.
Можете да заявите желание за безплатен първичен преглед на своя домашен любимец във ветеринарна клиника Vet Family ето тук.

Стъпка 2. Подгответе се с информация

Използвайте посещението си при ветеринарния лекар, за да зададете правилните въпроси и да извлечете максимална полза за отглеждането на вашия домашен любимец. Можете да попитате например с каква храна и колко често да се храни според възрастта си вашето малко коте или кученце. Помолете го да ви разкаже за основните признаци на здравословни проблеми – като липса на апетит, повръщане, диария, летаргия, подуване на корема, прекомерно наддаване на тегло, затруднено дишане и др. Така ще бъдете  подготвени какво да очаквате и за какво да внимавате. Знанието е ключов елемент при взимането на правилни решения.

Стъпка 3. Ваксинация и обезпаразитяване

Ваксинация и обезпаразитяване са две от основните стъпки, които трябва да предприемете. Обсъдете с ветеринарния лекар какви видове ваксинация трябва да се направят на бебето домашен любимец и кога. Те са изключително важни, за да му се подсигурят добри условия за живот, което не значи само да му се дава храна, а и добри медицински грижи, за да не представлява опасност за здравето на животното и стопаните му. Всичко най-важно за ваксинация и обезпаразитяване можете да научите тук.

Стъпка 4. Какво да купите предварително

След като сте се погрижили за ваксинация и обезпаразитяване, ето списък на нещата, които е добре да подсигурите, когато вземете малкото коте или кученце:

  • Храна и купа за храна
  • Купа за вода
  • Транспортна клетка
  • Кош/легло за котки или кучета
  • Играчки
  • Само за кученцата- пелени, на които ще изпълняват хигиенните си нужди.
  • Малките кученца не бива да бъдат извеждани навън, преди да са приключили всички необходими ваксини.
  • Само за котките – котешка тоалетна, лопатка за котешки пясък и катерушка за драскане на ноктите, като последната е задължителна, защото ще спаси мебелите ви от драскане

Стъпка 5. Дайте им време да свикнат с новия си дом

Когато приберете новото си коте или куче вкъщи, то трябва да има време да привикне с обстановката. Добра идея е да ограничите до кои стаи животинката има достъп, за да не може лесно да намери коша за боклук. Ако в дома има други животни, трябва да имате предвид, че котката се нуждае от място, където да може да се скрие и да бъде сама. Котките често обичат да лежат на високо място, например върху хладилника, от където имат контрол над това, което се случва.

За кучето също почти всяко впечатление е ново – вашите мебели, вие самите, звуците в дома и в квартала, ароматите от всичко в и около дома. Най-важното нещо, което трябва да имате предвид, е да сведете до минимум новите впечатления, доколкото е възможно и оставете приятели и познати да изчакат да го посетят. Дайте на кучето време да свикне с обкръжението си и не се заблуждавайте от факта, че кучето привидно изглежда съвсем спокойно. Оставете новодомците куче или котка да душат и разучават дома ви на спокойствие без да им се карате.

Стъпка 6. Създайте им хигиенни навици

ваксинация
Възможно е вашето коте вече да е придобило хигиенни навици на мястото, от което сте го взели (този навик при котките е вроден), но в новия си дом, то трябва отново да се научи къде е тоалетната му. Котките са чисти животни, така че обикновено няма проблеми с това, стига котешката тоалетна да е пълна със специален пясък или силикон и да е на спокойно място. Уверете се, че тя е достатъчно дълбока и най-добре да е от затворен тип. Не забравяйте да почиствате котешката тоалетна регулярно поне по веднъж на ден. interkeramos.com

За да свикнете котето с тоалетната си по-лесно, можете да го поставяте вътре след като е яло, обикновено това е времето, когато ще има позиви.

След като преминат всички ваксини и вече можете да извеждате малките кученца, е добре в началото по-често да ги извеждате за малко – например преди заспиване, след събуждане, след хапване и когато успеят да се изходят навън, ги похвалете с поощрителен тон.

Стъпка 7. Социализирайте и играйте с домашния любимец

Започнете разходките на кученцето с кратка разходка и вървете по същия маршрут когато излизате следващия път. Достатъчно е да се разходите до най-близката поляна, из градината или около жилищната сграда. Разширявайте бавно периметъра в началото. Това създава рутина и предсказуемост за кучето, което вече има много нови впечатления.

Когато котето е още малко, играта е особено важна за него и му помага да разбере света около себе си. Развива го социално, емоционално, физически и интелектуално. Играта означава използване на всички сетива и котенцето бързо научава какво е игра и кое е сериозно. Освен че обожават да играят, котките също имат голяма нужда да бъдат близо до вас и да се гушкат, което е изключително приятно и укрепва връзката ви.

Стъпка 8. Не оставяйте котката или кучето сами за твърде дълго

Котката може да бъде сама, но не за дълго. Въпреки че котките не са стадни животни като кучетата, те все пак искат компания. Ако пътувате далеч, важно е котката и кучето да получават подходящ надзор поне два пъти на ден и не е достатъчно някой просто да им даде храна. Всички те се нуждаят от социален контакт и се чувстват добре при срещи с хора и други животни.

Всички котки и кучета се нуждаят от стимулираща среда, затова ако ще отсъствате дълго време, би било добре да оставите домашните си любимци на приятел, роднина или на Хотел за домашни любимци Vetfamily.

Стъпка 9. Научете кучето на основни команди

Препоръчително е кучето да се държи на каишка докато не бъде научено на основни команди. Някои важни помощни средства при обучението са например дългата каишка, лакомствата за награда, забавни играчки и собствения ви глас.

За да можем да освободим кучетата си на подходящи места, е важно да ги научим, че е добре да идват, сядат и не скачат по други хора. Когато започнем с обучението, можем да се възползваме от времето им на хранене за по-добър ефект. Когато кучето пристигне по наша команда, е задължително да бъде наградено с нещо,погалено и похвалено.

ваксинация

Стъпка 10. Да кастрираме ли домашния любимец?

С опитомяването на дивите животни и превръщането им в домашни любимци, еволюцията е претърпяла известни промени.
Едни от тези промени са нуждата за възпроизвеждане и  промяна в репродуктивните органи на животните. Все по-често се срещат заболявания на половата система, свързани с некастрирането.
Всяка бременност от своя страна също крие своите рискове.
Обмислете сериозно въпроса дали искате вашия домашен любимец да създава поколение. Най-добре попитайте избрания от вас добър ветеринарен лекар относно това и кога е най-подходящо да кастрирате домашния си любимец. Обикновено това е периодът преди половото съзряване, т.е. между 6-8 месец. За да вземете информирано решение по този въпрос, може да прочетете повече за кастрацията­ тук.

Ветеринарна клиника VetFamily е на разположение за всеки стопанин на домашен любимец! При нас ще откриете всички необходими услуги – ваксинация, кастрация, хотел и много други. Ние предлагаме грижа за животните, за да може всеки любимец да се радва на пълноценно здраве и щастлив живот!