You are currently viewing Денталното здраве на домашния любимец – какво трябва да знаем

Денталното здраве на домашния любимец – какво трябва да знаем

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized

Денталното здраве на Вашия домашен любимец е изключително важно. Проблеми в тази част на тялото могат да доведат до усложнения и развиване на други болести. Зъбите и венците на домашния любимец трябва да се преглеждат поне веднъж в годината от специалист, за да се следи за ранни признаци на проблеми. Ние от VetFamily ще споделим с Вас всичко най-важно за здравата устна кухина.

Ветеринарната стоматология включва почистване, коригиране, запълване, изваждане и възстановяването на зъбите на Вашия домашен любимец, а също и всички останали аспекти от грижата за оралното здраве. Тези процедури се извършват задължително от ветеринарен лекар.

Процесът започва с преглед от ветеринар. Може да се наложи да се направи рентгенова снимка, за да се видят костите и корените  на зъбите под венеца. Често именно там започват проблемите, които остават скрити за стопаните . Много често се налага животното да бъде упоено, за да може да се прегледа обстойно устната кухина. Другата честа процедура, която се извършва под анестезия е почистването на зъбен камък. 

Хубаво е колкото може по-бързо да отидете при Вашия ветеринар, ако забележите, че любимата Ви животинка има някои от следните признаци: лош дъх, счупен/разклатен зъб, допълнителен зъб, слюноотделяне, изпускане на храна при ядене, намален апетит, отказ за хранене, болка в или около устната кухина, кървене на венците, подуване и др.

Причините, които водят до дентални заболявания могат да бъдат- задържани млечни зъби, прекомерно натрупване на плака, зъбен камък, счупен зъб, пародонтоза, инфектирани зъби, цисти или тумори в устната кухина, неправилна захапка, фрактури на челюстта. Всичко това в комбинация с богатата бактериална среда често води до множество усложнения и инфекции. 

Периодонталното заболяване е най-често срещаното болестно състояние при кучетата и котките – за времето, за което вашият домашен любимец навършва три години, той/тя най-вероятно вече има ранни следи на периодонтално заболяване, което би се влошило с възрастта, ако не се вземат навременни и ефикасни мерки срещу това. Ранното откриване и лекуване са важни, защото напредналото периодонтално заболяване, може да доведе до сериозни проблеми- свързани с доста болка и дискомфорт за вашия любимец. Периодонталното заболяване не засяга само устната кухина. Такива заболявания могат да доведът и до други усложнения-проблеми с бъбреците, черния дроб и промени в сърдечния мускул.

Това заболяване започва с отлагането на зъбна плака, която по-късно преминава в зъбен камък. Зъбният камък под нивото на венците(видимата част на зъба) се вижда лесно и може лесно да бъде отстранен, но плаката и зъбният камък под самия венец е големият проблем. Често този проблем остава скрит за стопаните. Опасността тук е,че инфекцията преминава нагоре към корена на зъба и в даден момент може да започне да лизира самата кост.

Периодонталното заболяване се степенува по скалата от 0 (нормално) до 4 (тежко).

 

 

Защо обаче е необходима анестезия? Анестезията на първо място позволява да се прегледа обстойно устната кухина и да се извършат всички необходими процедури след това. А каква профилактика можем да направим у дома,? На първо място като най-ефективен метод остава миенето на зъбите. Механичното почистващо действие на гранулираната храна, играчки и други препарати. детски пъзели
Не всички от тях обаче са ефективни, за това е добре да се консултирате с лекаря на Вашето животно.
А каква опасност крият кърлежите за домашния любимец, може да прочетете в тази статия на VetFamily.