You are currently viewing Котешки идиопатичен цистит – причини за заболяването и лечение

Котешки идиопатичен цистит – причини за заболяването и лечение

  • Post author:
  • Post category:Uncategorized

Циститът е вид възпаление а пикочния мехур. От това страдане не страдат само хората, а и животните. Важно е да знаете какви са симптомите на котешкия цистит, за да реагирате коректно към животинката. За това ние от VetFamily ще коментираме тази тема в следващите няколко реда.

Симптомите на това заболяване могат да се забележат още в начален стадий. Тогава Вашата котка може да стане безпокойна, често и болезнено да ходи до тоалетна. Ако посетите ветеринар максимално бързо, то лечението може да бъде еднакво бързо и безболезнено.

КОТЕШКИ ЦИСТИТ – КАК ПРОТИЧА

Този вид възпаление може да бъде първично или вторично. По-често циститът се среща при женските индивиди, тъй като има по-големи особености в уретрата им и дължината. Видовете цистит са няколко и се отличават според интензивността и продължителността  на симптоматиката. Началната фаза на цистита при котките се лекува изключително бързо, но хронично заболяване иска дълго и сложно лечение.

Острата форма на този вид заболяване се характеризира чрез изключително бързото развитие на възпалението. Котешки цистит води до неспокойство, болки при уриниране, а също така и животинката често не успява да стигне до тоалетната поради честите позиви за уриниране. Симптомите на котешки цистит се проявяват няколко часа след проникването на инфекцията.

Хроничната форма на заболяването се дължи на неправилно или недостатъчно дълго лечение при остър цистит. Тогава имунитетът на котето намалява и това влияе негативно на здравето му.

котешки цистит

ПРИЧИНИ ЗА КОТЕШКИ ЦИСТИТ

Котешки цистит най-често се проявява при простудяване. Може да се случи например при разходка навън в момент, в който влагата е много висока, или вали дъжд. Сънят на студена повърхност също може да причини заболяването.

Ако Вашата котка е страдал дори веднъж от цистит, то трябва да се грижите за нея да не остава на студени места за дълго време. Други причини за „връщане” на котешки цистит са гъбичките, нарушения на метаболитните процеси и други.

ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА КОТЕШКИ ЦИСТИТ

котешки цистит

За да се постави правилната диагноза на котката Ви, то трябва задължително да посетите ветеринар. Ние във VetFamily можем да направим пълен преглед на животинката и да назначим медикаменти за правилно лечение. При подобен вид изследвания се взима кръв за биохимия, както и урина, като това ще даде конкретен отговор от какво страда мъркащото създание. Ще определим  степента на поражението на пикочо-отделителната система и веднага след това ще стартираме лечението.

Важно е, ако искате животинката Ви да е здрава, периодично да я водите на ветеринарен лекар. Така ще можете да го предпазите от много различни заболявания и да бъдете спокойни за домашния си любимец.