You are currently viewing Топ 10: Най-скъпите породи кучета

Топ 10: Най-скъпите породи кучета

Още от древността за кучетата се знае, че са най-добрият приятел на човека. Дори египетските фараони са имали доверен приятел-куче, с което не се разделяли. На Земята има огромно разнообразие от породи, като цените на някои от тях могат да бъдат изключително високи.

Ние от VetFamily ще ви представим класация на 10-те най-скъпи породи от последните няколко години. Тази подредба е направена от “The Dog Digest” и е изготвена на база развъдници, локация и кръвна линия.

10. Чехословашки вълчак/Czechoslovakian Vlcak

Чехословашкият вълчак е сравнително нова порода. Създадена е в средата на XX-и век в Чехословакия след кръстоска между 48 Немски овчарки и четири Карпатски вълка. Целта на този експеримент е да бъде създадена порода, която да има податливост на дресировка, темперамент и манталитет на глутница като Немската овчарка и в същото време да е със силата, физиологията и жилавост на Карпатски вълк.

Породата е създадена предимно, за да бъде в помощ на граничните патрули в Чехословакия. В последствие са използвани за спасителни операции, проследяване, пастирство. За куче с тази порода се очаква да заплатите до 1 800 лева.

9. Салуки/Saluki

Салуки или Персийска хрътка е една от най-древните породи. Познати още като Кралското куче на Египет, тези създания са от семейството на Хрътките. Имат тесен гръден кош и дълги крайници. Салуки изисква търпелива дресировка и имат склонността да са независими. Тяхната цена е около 4 000 лева.

8. Перуанско голо куче/Peruvian Inca Orchid

Още една от древните породи, която обитава планетата ни и до днес. Създадена по време на Перуанската култура, още преди Инките. Перуанското голо куче е една от малкото породи, която няма козина. Изключително странно изглеждащо куче, което има цвят на кожата като тази на слон. Неговата цена в наши дни е около 5 500 лева.

7. Африканска хрътка/Azawakh

Формата на тялото на тези кучета е постоянна. При тях обаче има огромно разнообразие от шарки и дължина на козината. Африканските хрътки са изключително енергични, което значи, че имат нужда от много движение и грижовни стопани, за да са щастливи. Тяхната цена варира между 5 000 и 6 000 лева.

6. Акита Ину/Akita

Това е една изключително разпротранена порода кучета. Те произлизат от планините на север в Япония. Акита има две разновидности. Едната е японската, която е по-ограничена от към цветова палитра. Има и американска и тя може да бъде намирана във всякакви разцветки. Цената на тази порода е около 8 000 лева.

5. Ротвайлер/Rottweiler

Родината на Ротвайлера не се знае със сигурност, но източници твърдят, че такива кучета са съществували още по времето на Римската империя. Там те са били използвани както като домашни кучета, така и като пазачи на стада.

Други източници пишат, че Ротвайлера се появява в Германия. През Първата и Втората световна война е ползвано за стражево куче. Днес тази порода се използва за различни цели – спасителни кучета, водачи на слепи хора, пазачи и полицейски кучета. За някои чистокръвни линии цената може да достигне 10 000 лева.

4. Фараоново куче/Pharaoh Hound

Изненадващо или не, породата не произлиза от Египет. То е националният символ Малта, а първоначалното му име е Kelb tal-Fenek. В превод това значи „Куче заек”, като традиционно е използвано в ловни дружинки за лова на зайци и Малтийските острови. То има атлетичен вид, високо интелигентно е и притежава царствена визия. Цената му достига до 11 000 лева.

3. Тибетски дог/Tibetan Mastiff

Тибетският дог е още една древна порода кучета в тази класация. То произхожда от номадските култури на Китай, Непал и Тибет. Основната им функция тогава е била да пази овцете от хищници. Това е една от най-големите породи кучета-пазачи. Мъжките екземпляри могат да достигнат до височина от 84 см и тежат до 75 кг. Цената на чистокръвен Тибетски дог може да достигне до 12 000 лева.

2. Самоед/Samoyed

Името на породата идва от хората Самоеди, които обитават Сибир. Самоедите са народ, известен с лова си на елени. Използвали тези бели пухести създания да теглят шейните в снега. Кучетата от този вид са игриви, имат състезателен нрав и също така са силни и бдителни. Очаквайте цената им да бъде около 14 000 лева.

1. Френско лъвско куче/Löwchens

Най-скъпото куче към днешна дата е познато още като „малкия лъв”. То е с малки размери и има дълга козина и е познато още от Ренесансовата епоха. Често ги има нарисувани на ренесансови картини, тъй като породата е била изключително модерна из благородниците. През XIX-и век породата е практически изчезнала. В наши дни Френското лъвско куче е една от най-редките породи, което вдига цената му до 20 000 лева.

Ако намирате нашите статии за любознателни и интересни, може да прочетете тук какво да направим, ако открием кърлеж върху домашния ни любимец.