You are currently viewing Какво да правим, когато домашният любимец повръща?

Какво да правим, когато домашният любимец повръща?

Всеки един стопанин на домашен любимец се е сблъсквал с различни видове главоболия по време на отглеждането. Един от най-често срещаните, а също и най-стряскащите, е, когато видим как кучето повръща (или котката). От какво обаче може да е породено това и какво да направим? Важно е да знаем, че повръщането може както да е безобидно, така и да се окаже животозастрашаващо. Ние от VetFamily ще се опитаме да разграничим двете и да Ви научим да ги различавате по такъв начин, че да сте готови, когато се случи.vsichkitemi Повръщането е процес, който се активира от мозъка. Отстрани то изглежда доста неприятно, тъй като Вашата животинка започва да поема тежко въздух, изпъва си шията и издава доста силен гърлен звук.

Кучетата и тяхната ненаситност

Кучето повръща

Кучето повръща често поради факта, че е голям лакомник. Тези животни често направо опустошават сипаното в тяхната чинийка, а и не само. Сигурни сме, че редовно намирате у дома кофата за боклук разпиляна, а количеството изхвърлен отпадък – намалено. Това е една от основните причини кучето Ви да повръща – яденето на боклуци. Често се случва тези иначе изключително умни същества да „приберат” в стомаха развалена храна, кости, обелки от салам, или найлонова торбичка, в която е имало нещо вкусно.

И не само тези вкусни за кучето неща попадат в корема му. Без видимо логична причина може да в стомаха му да се окаже някой и друг винт, болт, копче, презрамка, чорап, част от играчка и т.н. Подобен вид чуждо тяло логично предизвиква дразнене, а това най-често е последвано от повръщане. Има и друг сценарии– предметът просто да премине през червата и да излезе по естествен път. Ако обаче се заклещи някъде, това може да доведе до сериозни последствия за домашния любимец.

Логично е, когато кучето повръща, след това да поиска да хапне отново (след всяко повръщане лигавицата на стомаха е възпалена и раздразнена. Ето защо непосредственото поемане на храна и вода след повръщане може да доведе до повторно повръщане). След всяко повръщане, независимо дали е породено от някакъв сериозен проблем или не, е добре да се направи така наречената гладна диета, за да може лигавицата на стомаха да се успокой. Много хора в паниката си започват да дават на животните си насилствено храна и вода, което е противопоказно. Ако обаче има заклещено чуждо тяло в стомаха или червата, то ще предизвика ново повръщане. Водата сама по себе си също може да предизвика повръщане при раздразнен стомах. ментална аритметика Пловдив
Може да станете свидетели и на куче, което повръща храна, а след това я изяжда. Спокойно, това показва, че няма проблем с яденето, а „връщането на поръчката” е било просто от лакомия.

Има и различни болести, които водят до подобна неприятна гледка. Гастритът може да бъде остър (получава се от развалена храна или чуждо тяло) или хроничен. Панкреатит, стомашна или чревна непроходимост, перитонит, отравяне с антифриз (сладък е и за това кучетата го обожават. ВНИМАВАЙТЕ!) са също причина за повръщане. Чернодробно или бъбречно заболяване, стомашна язва, диабет, паразитна инвазия или неопластичен процес също са сред често срещаните причини едно куче да повръща.
Една от най-често срещаните причини е вирусното смъртоносно заболяване парвовироза. Ето защо е важно да се поставят редовно ваксините в клиниката на „VetFamily”.

Котките също са застрашени

Кучето повръща
Котките повръщат доста по-често от кучетата. Това се дължи на много неща, като изписаното за кучетата, зависи и за любимите Ви космати приятелчета. Често можем да видим при дългокосместите котки да връщат топка с косми. Това е породено от факта, че когато се чистят, те поглъщат не малка част от козината си, а в един момент трябва да се отърват от нея.manevandpartners
Панлевкопенията е най-често срещаното вирусно смъртоносно заболяване на храносмилателния тракт при котенцата. За това е важно да не се пропускат ваксини, които се поставят ежегодно. Чревните паразити също редовно атакуват любимите писани. рисуване с вино
Истината е, че на всяко повръщане трябва да се обърне внимание. Без значение колко стряскащо е, винаги може да се свържете с нас по телефона и специалист да Ви консултира и да прецени дали е важно да доведете животинката си на преглед.vsichkibiznesi